Verloskundig Echocentrum Beverwijk Castricum

Placenta lokalisatie

Placenta lokalisatie

Als er tijdens de 20 wekenecho is ontdekt dat je placenta (deels) over de baarmoedermond ligt dan is het van belang om later in de zwangerschap nog eens te kijken of de baarmoedermond inmiddels is vrijgekomen. Meestal trekt de placenta om hoog gedurende de zwangerschap door groei van je buik. Indien de baarmoedermond vrij is bij 32 weken is er geen reden voor extra zorg tijdens de bevalling of keizersnede. Als dit niet het geval is kan een laagliggende placenta een vaginale bevalling in de weg staan. Indien dit gezien wordt op de echo gaat je verloskundige met je in overleg over de vervolgstappen. 

Waar kijken we naar bij een placentalokalisatie?

De placentalokalisatie vindt plaats na de 30e week van de zwangerschap, het liefst rond 32 weken. Er wordt een echo gemaakt om te kijken hoe laag je placenta ligt. Heel vaak gebeurt het dat de placenta door groei van je baarmoeder is opgetrokken en de baarmoedermond vrij ligt. We controleren dus de locatie van de placenta en kijken ook naar de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder. We proberen deze echo via de buikwand te doen maar afhankelijk van de lokalisatie van de placenta en de positie van je baarmoeder kan het ook nodig zijn een inwendige (vaginale) echo te maken.

Hoe zit het met Kosten en Vergoedingen?

Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige of gynaecoloog voor een placentalokalisatie dan wordt dit onderzoek vergoed door je zorgverzekeraar. Wij declareren de kosten dan rechtstreek bij hen. Ben je zowel voor een placentalokalisatie als een groei-echo doorverwezen, dan moeten deze onderzoeken helaas op verschillende dagen plaatsvinden in verband met het declareren bij de verzekering wat anders niet goed verloopt.

    Professionele medische echo’s in de regio Kennemerland? Maak direct een afspraak

    Zowel voor medische echo’s als voor pretecho’s ben je van harte welkom bij Verloskundig Echocentrum Beverwijk Castricum. Je vindt ons in Beverwijk en Castricum. Eén van onze professionele echoscopisten ontvangt je graag in onze rustige echoruimte. Een afspraak maken doe je hier.